Julafton med Veganskt julbord

JULAFTON!! the day of the year. Var hos min mor där vi fixade oss julfint, gick all in och stylade håret efter bästa dekorationen: GRANEN.
Helt okej alltså, särskilt att stångas med! Sen försöka att inte komma åt ljusen på julbordet.
Mamma var också jättefin med glitter och julgranskulor som örhängen! Hade en så mysig jul, känns mer speciellt när man knappt träffar släkten som bor långt bort. Fina morfar uppträdde med munspelskonsert med nya jullåtar han tränat in. I julklapparna fann jag stickade lovikavantar och kommer även få en symaskin, SOM JAG ÖNSKAT MIG SÅLÄNGE. Även bless med vantar för mina händer är alltid blå av kyla
Detta är alltså min julbordstallrik! I år blev vårt julbord nästan helveganskt. Det enda som svek var att min familj inte gillar vegan smöret, så det fanns bregott. Och några skivor skinka. Men nästa år kanske den också kan gå bort. Detta bjöds det på iallafall:
Supergod saffranscouscous med grönkålschips, kanderade nötter och granatäpple. Recept HÄR (vi bytte dock inte nötterna till pekannötter)
Till vänster om denna lilla hund så gjorde vi glaserad rotselleri, recept häääär
Lite vegansk potatisgratäng <3
Tomtegröt/risalamalta med saftsås (bytte bara ut till soya grädde från vanliga receptet)
På högra bilden så finns det saffransmatvete med chilibrysselkål. Hitta receptet HÄR

det jag inte har recepten till är mammas lins+soyafärsbullar  och butternut pumpa med salvia och solrosfrön på (men den var inte god alls så  det gör inget). Så fint att släkten skippade the meat i år (förutom lite skinka.... piggies)
Rekommenderar alla att testa veggojul, för att 1 TRÅKIGT ÄTA SAMMA SAK VARJE ÅR särskilt blanding av körv, skinka, köttbullar. Inte ens en bra mix. 2. Söta små djur slipper slaktas, och du slipper ha death i din mage. 3. MILJÖN YOU GUYS.

Jul hos pappa

Över jul har jag vart i Katrineholm, både hos min pappa och mamma. I onsdags åkte jag och Fredrik till min far ute på landet och spenderande några dagar såhär:
Vi skulle bygga den finaste lille hexagon-pepparkaksstugan någonsin. Den hade tillomed en hundgård.
Tyvärr smälte hunden ner till något marsvinsliknande i ugnen, men det fick lov att fungera ändå.
Mätningarna kanske inte blev korrekta med stugan blev iallafall lite charmig och det var kul att bygga ihop det.
Eftersom pappa bor långt ute på landet så tog vi en lång skogspromenad (eller pappa var faktiskt inte ens med för han jobbade över - på vintersolståndet dessutom, årets mörkaste dag)

Alla regndroppar hade frusit till is och solnedgången kom halv tre
Så isigt och fint, om man bortser från att vi halkade ca varannat steg
Åkerfältet mellan skogen och deras hus. Ibland undrar jag varför jag bor mitt i stan (tills jag kommer på att civilisation, affärer, skola, cafée och krog är nära och att åka buss suger DÅ känns stan bra igen)
 
Hos pappa var det jättemysigt och vi drack vin, hade snöbollskrig, åt julig pizza och kollade på julfilmer.