Julfirandet

Julen är nu över och jag är hemma i Gävle igen med feber och förkylning. Ganska självförvållat efter några dagars festande och snö som kastas mot en när man glömmer ta med sig jackan ut från krogen. Har även hunnit vara på badhus vilket inte gjorde något bättre. MEN. Så får det vara, kan väl börja nya året med att bli frisk.  
Firade jul hos pappa och sen mamma och sist Fredriks familj. OCH jag har VÄRLDENS LÄNGSTA julinlägg åt er!!! Med recept och arktitektur och släktingar och!!! en jul!!! flera jular!!
På söndagen så kom Fredrik hem till min pappa och vi hade redan släpat upp en otroligt stor gran från källaren och klätt den. Vi alla stod på stege för att nå upp till grenarna längst upp. Planen för dagen var att bygga pepparkakshus och jag hade en vision om en Christmas Carnival, så vi började med att skissa upp
Vet inte riktigt om någon förstod mina mått och förklaringar till parisehjulet eller karusellen med hästar... Pappa blev stressad och föreslog vi skulle göra drinkar för bättre stämning. 
Så det blev glögg och proseccodrinks. 
Såklart var jultröjorna på och pappa hade även pimpat sin mustach för han .... är en liten hipster. 
 
Spelade spel och åt god mat och Yas it was nice.
Mina beskrivningar gick inte riktigt fram och det blev en grisgård istället för en karusell mEN allt finns på christmas carnivals. Typ "VINN DIN EGNA JULSKINKA" eller något sånt kanske? Ett redneck-tivoli
Och inte för att skryta med OUFF kolla mitt parisehjul? Ser ni hur kul tomtarna har eller??? 
Vi lyckades dessutom bara tjaffsa typ 20 gånger i bygget. 
På själva julafton så vaknade vi tidigt för att åka ut till mormor och morfar. Vi skulle äta tomtegröt (ris ala malta? risgryns gröt? VET EJ SKILLNAD?? know your oats liksom) Deras hund snodde och åt upp paket så tillslut slog mormor in godis till honom i presentpapper så han fick öppna något eget. Han hade tejp i hela pälsen.
Glad bror och pojkvän. Gav Tim Jasminteblommor som slår ut i varmt vatten. En liten trädgård i en kopp. Fredrik fick lite retrospel och filmer, känner att det kommer bli en bra duell.
Mamma fick en morgonrock att mysa i efter all julmat. Och matchande tofflor av Fredrik. 
Fick följa med ut morfar i hans verkstad/atalje och se hans nya projekt. Han ska bygga ett två meter stort akvarium och sätta över deras köksbord. Han täljer och snider alla fiskar själva, det ska även bli sjöhästar och bläckfiskar. Som han sedan målar. Hur fina som helst. Älskar morfars konst.
När vi kom hem var det bara att hetsigt börja laga mat och pynta mammas lägga. Fredrik hängde upp stjärnor i taket över bordet. Det blev så mysigt! 
MEN LITE VEGGO JULRECEPT SKADAR VÄL ALDRIG? Inspo till NÄSTA jul liksom: 
Brysselkål i ugn med valnötter och granatäpple, Vego rödbetssallad, gratäng, "gravad lax" - inlagd morot (ha in morötterna i ugn och under tiden gör ett lag med kokat vatten, lagerblad, rökarom, dill, senapsfrö och sen låt morötterna ligga i det under natten. Sen hyvla dom tunt och garnera. Helt ärligt JÄTTEGOTT även om morot lät lite tråkigt), jag gjorde även paj eller... en rulle? Av filodeg!!! med fyllning: vitlökssvamp, vitlöksoump, sötpotatismos, spenat och riven vegost och sen virra in i filodeg och hade pinjenötter uppepå.
En liten hund och ett litet barn. 
En kusin och ett litet barn till!!
You see that??? like DAMN.
Vi satte oss med alla barn och öppnade presenter. Fredrik som ÄLSKAR lego blev helt besatt av deras grejer (och lite stressad när dom kastade smådelarna hit och dit då han mer vill ha ~samlarvärde~och att ingen rör något. Vilket inte minstingen heller ville dock då han grät så fort man titta på hans saker rädd man skulle sno) MEN! Vi fick hjälpa dom sätta ihop och leka med deras grejer. Så himla roligt ärligt? Brukar ej tycka om barn men accepterar dessa 100%
Alltså. Att ha en faster som jobbar med rawfood och bakar dom mest AMAZING kakor-praliner-u name it, är så fantastiskt. Hon hade så goda saker med sig.
 
Trötta och väldigt slitna efter mat och barn och ett hetsigt danskt julklappsspel som gick ut på att alla skulle kasta sig över bordet och sno varandras presenter (Fredrik vann ett spel jag köpt, så det var fett bra, och jag vann ett med texten "MOTHERFUCKER det här presenten SUGER"- som visade sig vara mijlövänliga metallsugrör) så var julen hos mig över!!! 

Så mysigt med alla släktingar man inte sett på länge och all god mat. Blir alltid lite sorgsen över att inte bo nära släkten även om det är jag som typ bor långt bort men ändå. 

Nu efteråt har jag spenderat tid med mina små hemvändare, Mikaela och Maria, och firat sjul med  Fredriks familj. MEn nu taggar vi 2020 va???OK!!! Hoppas ni haft en fin jul <333